Alan Adı Nasıl Satın Alınır: Alan Adı Kayıt Rehberi

Web etki alanı nedir?

Web etki alanı , karmaşık, sayısal internet adresinize verilen ortak addır. İnternetteki her sitenin, çevrimiçi hedeflerinizin koordinatları olarak hizmet eden bir dizi sayı olan bir IP adresi vardır. Alan adı, bu sayısal IP adresini temsil eden metin tabanlı bir addır. 

Tarayıcınıza bir web etki alanı yazdığınızda, sizi istediğiniz siteye getirmek için isteğinizi Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) sunucusu aracılığıyla yönlendirir. DNS, insanlar tarafından deşifre edilebilen metin tabanlı bir etki alanını, bilgisayarlar tarafından deşifre edilebilen ilgili IP adresine dönüştüren karmaşık bir dizindir. İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu (ICANN), kayıt şirketi akreditasyonları ve internet politikası geliştirme gibi çeşitli diğer sorumlulukların yanı sıra DNS aracılığıyla IP adreslerinin sağlanmasını koordine etmeye yardımcı olan küresel bir kar amacı gütmeyen kuruluştur. 

Bir etki alanının bileşenleri

Bir web alanını oluşturan üç ana bileşen vardır: üst düzey etki alanı (TLD) , ikinci düzey etki alanı ve alt etki alanı (üçüncü düzey etki alanı olarak bilinir). Bu bileşenler bir URL’de sağdan sola görünür. Tüm URL’lerin alt alanları olmadığını unutmayın. 

TLD’ler veya alan uzantıları 

Alan adı uzantısı olarak da bilinen üst düzey alan adı (TLD), bir süre sonra alan adının sonunda görünür. .com, .org veya .io’yu düşünün. Üç temel alan uzantısı türü vardır: genel üst düzey alan adları, sponsorlu üst düzey alan adları ve ülke kodu düzeyindeki alan adları.

Genel üst düzey alan

Genel TLD’ler .com, .org ve .net gibi uzantıları içerir. Genel TLD’ler ya sponsorsuzdur ve ICANN aracılığıyla yönetilir ya da özel şirketler veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar gibi kuruluşlar tarafından desteklenir ve koordine edilir. 

  • .com .com alan adı uzantısı “ticari” anlamına gelir. .com uzantısı, kayıtlı tüm alan adlarının üçte birinden fazlasını oluşturur. Bir .com uzantısına sahip olmak, sitenizin güvenilirliğini sağlarken aynı zamanda dünya çapında erişim sağlar. Örneğin, genellikle o ülkede faaliyet göstermenizi gerektiren bir ülke kodu uzantısından daha az kısıtlamaya sahiptir. 
  • .org .org alan adı uzantısı “kuruluş” anlamına gelir ve kullanıcıyı kar amacı gütmeyen kuruluşlar , hayır kurumları ve diğer toplulukların sitelerine yönlendirebilir . Herkes bir .org uzantısına kaydolabilir, ancak başkalarının işletmenizi görme biçimini etkileyebilir. Örneğin, bir .org TLD’si üzerinden kâr amacı gütmeyen bir işletme yürütmek, kullanıcılar için aldatıcı görünebilir. Public Interest Registry, .org üst düzey alan adını ICANN adına yönetir.
  • .net “Ağ”ın kısaltması olan .net alan uzantısı, teknoloji siteleri veya diğer genel ticari işletmeler için bir başka popüler uzantıdır, ancak .com’dan daha az popüler bir seçenektir— web sitelerinin yalnızca %3’ü .net uzantısını kullanır.

Sponsorlu üst düzey alan adları

Sponsorlu üst düzey alan adları, .gov, .edu veya .post gibi uzantıları içerir. Sponsorlu TLD’lerde, ICANN dışındaki kuruluşlar işleme ve düzenlemeden sorumludur. 

  • .gov .gov alan adı uzantısı, kesinlikle ABD hükümeti tarafından işletilen siteleri ifade eder. Diğer sorumlulukların yanı sıra, Genel Hizmetler İdaresi (GSA), doğru kriterleri karşılayanlara .gov uzantılı alan adları atamaktan sorumludur. 
  • .edu “Eğitim”in kısaltması olan .edu uzantısı ABD okulları ve üniversiteleri içindir. EDUCAUSE, gelişmiş BT aracılığıyla ilerlemeyi öğrenmeye odaklanan ve aynı zamanda ABD Ticaret Bakanlığı ile yapılan bir sözleşme aracılığıyla tüm .edu siteleri için alan adı kayıt kuruluşu olarak hizmet veren kar amacı gütmeyen bir dernektir. 
  • .post Bu özel alan adı uzantısı, küresel posta politikalarıyla ilgilenen sitelere atıfta bulunur. Bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan Posta Birliği, bu uzantı dalına sponsorluk yapmaktadır. 

Ülke kodu düzeyinde alan adları 

Ülke kodu üst düzey alan adları (ccTLD’ler), egemen bir durumu belirten üst düzey alan adlarıdır. ccTLD örnekleri şunları içerir:.us ABD vatandaşları, kuruluşları veya ABD’de varlığı olanlar .us uzantısını kullanabilir. .ca Bu uzantı, Kanada ülkesi içindir ve Kanada İnternet Kayıt Kurumu (CIRA) aracılığıyla işletilmektedir..tv Bu ccTLD, Tuvalu ada ülkesine atıfta bulunur. Ancak .tv uzantısının gücünü fark eden Tuvalu, benzersiz konumunu ticari amaçlarla kullanmış ve alan son ekinden yararlanmak isteyen yabancı işletmelere pazarlama hakları veya alan lisansları sunmuştur. 

Eğitim Serilerimiz İçin: http://digitalmarketmentoring.com/?aff=213

Bizi Youtube’dan takip ederek ayrıcalıklardan yararlanın: https://www.youtube.com/channel/UCAqk72WWxsIezQqJxEgMf1w

İnstagram Sayfalarımız:

https://www.instagram.com/ebayturkiyedropshipping/

https://www.instagram.com/fbturkiyedropshipping/

BU VİDEOLARA GÖZ ATIN:

Akın Yılmaz Dropshipping Canlı Serisi #4

Bir yanıt yazın