Amazon Sipariş Kusur Oranınızı (ODR) Nasıl İyileştirirsiniz?

Her Amazon satıcısının sürekli olarak izlemesi gereken bir ölçüm nedir? 

Amazon’da gelecekteki satış beklentilerini en doğrudan etkileyen oran: Kusurlu Sipariş Oranı (ODR). Amazon tarafından takip edilen belki de en önemli ölçüm olan bu ölçüm, bir satıcı olarak sağlığınızı ölçmek için kullanılır.

Çok önemli Amazon Satın Alma Kutusunu kimin kazanacağını (veya kaybedeceğini) belirleyebilir.

Bazen hesapları devre dışı bırakır.

Hangi satıcıların olumlu tüketici deneyimleri sağladığını ve kimlerin tüketici beklentilerini karşılamadığını takip eder.

Bu katıdır, ancak ustalaşması hiç de imkansız değildir. Amazon ODR’nin nasıl çalıştığına dair güçlü bir anlayışa sahip olduğunuzda, bu alanda üstünlük sağlamak oldukça kolay hale gelebilir.

İşte her satıcının bilmesi gereken temel bilgiler.

Amazon ODR’si nasıl çalışır?

ODR’niz, sipariş verdikten sonra müşterinin satıcıyla olan deneyimini ölçmek için Amazon tarafından kullanılır. 60 günlük inceleme döneminde alınan olumsuz geri bildirimler ODR’nizin artmasına neden olabilir. ODR, üç temel bileşen kullanılarak hesaplanır:

  • Tüketiciler tarafından siparişler yetersiz olduğunda veya teslimat çok yavaş olduğunda A’dan Z’ye iddialarınız
  • Yorumlar ve derecelendirmeler dahil olmak üzere herhangi bir olumsuz geri bildirim
  • Kredi kartı ters ibrazlarınız veya siparişleri geri ödeme sayınız

Amazon, A’dan Z’ye taleplerinizi, olumsuz geri bildirimlerinizi ve kredi kartı ters ibrazlarınızı dikkate alır ve ardından bunu belirli bir 60 günlük süre boyunca toplam sipariş sayısına böler.

Dolayısıyla, son 60 günlük inceleme döneminde verilen toplam 100 siparişte bir A’dan Z’ye talep ve iki olumsuz müşteri geri bildirimi aldıysanız, ODR’niz %3’tür.

Hangi kayıt için, çok yüksek. Amazon’da satış yapmaya devam etmek için satıcıların ODR’yi %1’in altında tutması gerekir.

Bununla birlikte, aynı sipariş için bir A’dan Z’ye talep ve bir olumsuz geri bildirim aldığınızda, bunlar iki değil bir faktör olarak sayılır. Dolayısıyla, ODR’niz ile A’dan Z’ye toplam talep ve müşteri geri bildirimi sayısı arasında küçük bir fark fark ederseniz, bunun nedeni büyük olasılıkla aynı tüketicinin olumsuz geri bildirim göndermeden kısa bir süre önce A’dan Z’ye talepte bulunmasıdır.

Yine de, her olumsuz geri bildirim, karşılayamayacağınız bir iddia daha.

Bu %1 eşiğini aşmak biraz hainlikten öte bir şey. Bu nedenle, ODR’nizi iyileştirme stratejilerini incelemeden önce, bu tek metriği bu kadar kritik yapan şeyin ne olduğunu anlamakta fayda var.

ODR’niz %1’e ulaşırsa ne olur?

İlk olarak, nakliyesinden sorumlu olduğunuz tüm ürünler için Satın Alma Kutusunu otomatik olarak kaybedersiniz. Amazon’un amacı, tüketici deneyimini korumak ve alıcıların Satın Alma Kutusuna olan güvenini korumaktır. Siparişleriniz hatalıysa Amazon’un itibarı risk altındadır.

İkincisi, Amazon, müşterilere geri ödeme yapmak için ödemeleri bekleterek hesabınızı hemen askıya alabilir veya feshedebilir. Amazon ODR’ler konusunda çok katıdır, bu nedenle ne kadar büyük veya başarılı olursanız olun ODR’niz %1’e ulaştığı anda Amazon ile ilişkiniz risk altındadır.

ODR’niz %1’in biraz üzerinde olduğunda askıya alma gerçekleşir. Satıcı ayrıcalıkları kaldırıldıktan sonra, eski haline getirilecek bir eylem planıyla geri gelmek için 17 gününüz var.

Ancak ODR’niz %1’in çarpıcı bir şekilde üzerindeyse, Amazon bunu ciddi sorunların söz konusu olduğunun bir göstergesi olarak görür – aşırı geç teslimatlar ve tüketicilerin pazarı nasıl göreceğini doğrudan etkileyen çok sayıda iptal gibi şeyler.

Bu yüzden daha önce bahsettiğimiz %3 felaket olabilir. Geçici bir askıya alma ve itiraz süreci yerine , hesabınız tamamen feshedilebilir.

ODR’yi nasıl izlemelisiniz?

 ChannelAdvisor’ın Amazon Dashboard’unu kullanıyorsanız, ChannelAdvisor’da Sat > Amazon Marketplace’e bakarak performansınızı istediğiniz zaman inceleyebilirsiniz . ODR, hesabınızın sağlık durumunun bir parçası olarak gösterilir . 

Ayrıca son 12 aydaki “zaman içindeki performansınızı” hem yüzde hem de değer olarak izleyebilirsiniz. Amazon performansı bu şekilde izlediğinden, satıcıların Amazon tarafından tam olarak nasıl görüntülendiğini anlamaları için değerli bir yoldur.

ODR’nizi nasıl iyileştirebilirsiniz?

Dikkate alınması gereken çok çeşitli pazarlama, satış ve yerine getirme faaliyetleri olsa da, Amazon ODR’niz söz konusu olduğunda birkaç temel unsur her zaman oyunda olacaktır.

İlk olarak, geri bildirimi değerlendirin ve ele alın. ODR’nizin birincil itici güçleri olan TÜM A’dan Z’ye iddiaları ve müşteri geri bildirimlerini, bunlara neyin sebep olduğunu keşfetmek için dikkatlice okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. Geç gönderiler, iptaller veya uyumsuz beklentiler mi?

Yinelenen bir sorun bulursanız, bunu bir öncelik haline getirin. Herhangi bir sorunu ne kadar erken aşarsanız, puanınızı etkileme şansları o kadar az olur. Yurtdışına satış yapıyorsanız, tüm A’dan Z’ye iddiaları ve müşteri geri bildirimlerini çevirebildiğinizden ve anladığınızdan emin olun.

Zaman zaman müstehcen dil veya kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler içeren müşteri geri bildirimleriyle karşılaşabilirsiniz. Veya ürünün kendisine yönelik veya Amazon tarafından gönderilen bir siparişle ilgili sorunları ele alan yanlış yerleştirilmiş bir inceleme bulabilirsiniz. Bu durumlarda, ODR’nizi etkilememesi için Amazon’dan (Seller Central aracılığıyla) geri bildirimi düzenlemesini istemeniz yeterlidir. Bir alıcı siparişinden olumsuz geri bildirimi kaldırırsa, bu genel ODR’nize sayılmaz, ancak puanınızdan/gösterge tablonuzdan çıkarılması 48 saat kadar sürebilir. Benzer şekilde, satıcı olarak bir Az hak talebine itiraz ederseniz ve Amazon sizin hatalı olmadığınızı belirlerse hak talebi ODR’nizden kaldırılır.

İkinci olarak, hızlı ve ücretsiz gönderimi birinci öncelik haline getirin. Olumsuz geri bildirimle sonuçlanacak bir şey varsa, o da teslimat gecikmeleridir. İster şirket içinde siparişleri yerine getirin, ister üçüncü taraf lojistiğine güvenin, minimum ama doğru sevkiyat süreleri ve güvenilir, zamanında gönderi takibi yüklemeleri sağlamak için özen gösterin.

Bazı satıcılar , Amazon’un katı gereksinimlerinin karşılanacağını garanti ettiğinden ve ürünlerin Satın Alma Kutusunda hızla yeniden görünmesine yardımcı olabileceğinden, ODR’nin neden olduğu bir askıya alma sonrasında Amazon Lojistik’i (Fulfilment by Amazon) kullanmayı tercih eder. Sınırlı bir süre için en çok satan ürünlerinizden küçük bir seçim için bile kullanabilirsiniz.

Ayrıca, birçok müşterinin Noel’deki geç teslimatlar nedeniyle Ocak ayında A’dan Z’ye talepler ve olumsuz geri bildirimler yayınladığını unutmayın. ODR’niz tüm yıl boyunca %1’in oldukça altında olabilir ve ardından yıl sonu tatil telaşı için önceden plan yapmazsanız aniden fırlayabilir. Bu nedenle, özellikle tatillerde performansınızı optimize etmek zorunludur .

Eğitim Serilerimiz İçin: http://digitalmarketmentoring.com/?aff=213

Bizi Youtube’dan takip ederek ayrıcalıklardan yararlanın: https://www.youtube.com/channel/UCAqk72WWxsIezQqJxEgMf1w

İnstagram Sayfalarımız:

https://www.instagram.com/ebayturkiyedropshipping/

https://www.instagram.com/fbturkiyedropshipping/

BU VİDEOLARA GÖZ ATIN:

What’s the point of starting dropshipping for eBay? This guide will answer that and more eCommerce

Bir yanıt yazın