Dijital Sanatta Son Trend: Kripto Sanatı ve NFT’ler

Bana şunu sor : Bu ikisinin ortak noktası ne – 500.000 dolara satılan bir 3D dijital ev sanat eseri ve 69.3 milyon dolara satılan bir JPG dosyası ?

Cevap: Değiştirilemez token (NFT) adı verilen bir veri birimi. Kripto sanatı, böyle bir belirteçle bağlantılı dijital sanat eseridir.

Nefes kesen bir değer artışı ile NFT’ler manşetlere çıkıyor. Ancak herkes onların ne olduğunu ve potansiyelin gerçek olup olmadığını anlamıyor. 

Bu blog yazısında, kripto sanatının nasıl ortaya çıktığına, şu anki durumuna ve bu tür dijital sanatın nereye gittiğine bir göz atacağız.

Blockchain kripto sanatı nedir?

Fiziksel dünyada sanat, resim ve heykel gibi geleneksel tekniklerle yapılır. Bugün, dijital dünyada bir eşdeğeri var: kripto sanatı. 

Kripto sanatı, NFT olarak bilinen benzersiz, değiştirilemez bir belirteçle bağlantılı dijital sanattır. Bir NFT’ye bağlı dijital sanat eseri, sahiplik kanıtı sağlayan bir dijital sertifika kazanır.

Böyle bir sertifikanın eklenmesi önemli bir gelişmedir çünkü bu, dijital sanatçılar için daha önce hiç mümkün olmamıştır ve dijital sanat eseri satmak için yeni olanaklar sunar.

Değiştirilemez jetonlar nelerdir?

Takas edilemez bir token, tahsil edilebilir benzersiz bir dijital varlıktır ve birbiri ile değiştirilemez.

Fungible olmayan belirteç tanımını tam olarak anlamak için, her kelimenin anlamına bakalım.

  • Bir jeton (dijital bir varlık olarak da adlandırılır), dijital formda bir varlık gösteren değer birimidir.
  • Değiştirilemez, değiştirilemez anlamına gelir – başkasının kullanması için veremez veya değiştiremezsiniz.

Bazı insanlar, takas edilemeyen jetonların (NFT’ler veya şıklar) Bitcoin ve Litecoin gibi olduğunu düşünüyor.

Belli bir seviyeye kadar, bu doğru. Fiziksel olarak var olmayan ve herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmeyen tüm kripto para türleridir.

Ancak, takas edilemeyen jetonlar, dijital paralarla tamamen aynı değildir.

Dijital paralar, bağımsız blok zincirleri (bir zincir oluşturmak üzere bağlantılı bloklarda işlem verilerini depolamak için bir dijital defter) üzerine kuruludur . 

Bu arada, belirteçlerin kendi blok zinciri yoktur. Ethereum ve NEO gibi mevcut bir blok zincirinin üzerinde oluşturulurlar. 

Madeni paralar ve jetonlar arasındaki fark

NFT’ler JPG’ler, MP3’ler, GIF’ler, tweet’ler, sanal ticaret kartları, fiziksel nesnelerin görüntüleri, video oyunu dış görünümleri, sanal gayrimenkul ve daha fazlasını alabilir.

NFT’ler değer taşıdığından, diğer sanat türleri gibi satılabilirler. NFT yaratıcıları, mülkiyet haklarını tek seferlik bir çalışma olarak satmayı seçebilir. Veya sınırlı sanat baskıları veya ticari kartlarla karşılaştırılabilir bir dizi dijital kopya verebilirler.

Değiştirilemez tokenlere iyi bir örnek CryptoPunks’tır. Aşağıdaki punk avatarların her biri 30 bin dolardan 100 milyon dolara kadar fiyatlandırılmıştır . 

Kripto serseri koleksiyonunun resmi

NFT’leri neden satmalısınız?

NFT pazarı , 222 binden fazla kişinin 250 milyon dolarlık satışa katılmasıyla 2020’de yükselmeye başladı . Yatırımcılar, 2021’de şimdiye kadar kripto sanat koleksiyonlarına 90 milyon dolar akıttı .

Birçok NFT yaratıcısı, bu alanın gelecekte patlayacağına inanıyor. “Bu dijital sanat pazarı daha yeni ısınıyor ve çok uzak olmayan bir gelecekte 67 milyar dolarlık (fiziksel) sanat pazarını kolayca devralabilir. […] Bunu görmeyen ve hazırlık yapmayan geleneksel sanat pazarları, galeriler ve müzayede evleri 10 ila 15 yıl içinde modası geçmiş olacak” dedi kripto sanatçısı Trevor Jones .

Diğer bir neden ise NFT satmanın basit olmasıdır. Bir satıcı veya sanat galerisi gibi bir aracıya ihtiyaç duymadan kripto para sanat eserinizi doğrudan küresel izleyicilere satabilirsiniz . Bu, satışlardan elde ettiğiniz kârın önemli ölçüde daha büyük bir bölümünü korumanıza yardımcı olur. 

Değiştirilemeyen jetonları satmak için pazar yerleri

Bu gibi platformlarda NFTleri satabilirsiniz  OpenSeaMintableNifty GatewaySuperRareBitskiKnownOriginFoundationMintbaseNiftyKitVIV3MakersPlace, and Rarible.

OpenSea , CryptoPunks ve CryptoKitties’ten sanal gayrimenkul ve ticaret kartlarına kadar her şeyi satmanıza izin veren en büyük NFT platformu olduğunu iddia ediyor . 200’den fazla kategoriye ve 4 milyon öğeye sahiptir.

NFT’leri eBay ve Gumroad gibi kripto dışı pazarlarda da satabilirsiniz. Ancak bir uyarı, NFT odaklı platformlardan daha yüksek ücret talep etmeleridir. Örneğin, OpenSea kendi platformlarında gerçekleşen satışların %2,5’ini alırken, eBay kârınızın %12’sini alır.

NFT nasıl oluşturulur

İlk NFT’nizi oluşturmadan önce anlamanız gereken üç kripto sanatı terimi vardır:

  • Gaz ücretleri : NFT’nizi satılık olarak listelemek gibi belirli bir işlemi gerçekleştirmek için ödemeniz gereken ücretler. Bu ücretler platformlara göre değişiklik göstermektedir. 
  • Kripto cüzdan : NFT’nizi saklamanıza ve almanıza izin veren dijital bir cüzdan. Her blok zincirinin kendi ayrı standardı, uyumlu cüzdan hizmetleri vardır. Örneğin, Ethereum’un önde gelen NFT pazarlarından biri olan OpenSea’de NFT’ler oluşturursanız, yalnızca MetaMask gibi Ethereum cüzdanlarını kullanabilirsiniz .
  • Tohum cümlesi : Parolanızı unutmanız veya cüzdanınıza erişiminizi kaybetmeniz durumunda kriptonuzu kurtarmak için kullanılan kelimelerin listesi. 

Bu terimleri öğrendikten sonra, bir NFT oluşturmak kolaydır. Çoğu platform, bunun nasıl yapılacağına dair net talimatlar sağlar.

Örneğin, OpenSea’de kripto sanatı ile nasıl para kazanılacağı aşağıda açıklanmıştır.

Adım 1 : Bir kripto cüzdanı oluşturmak için MetaMask’a gidin . Ücretsizdir ve yalnızca birkaç tıklama alır. 

Yeni kullanıcılar için metamask önizlemesi

Adım 2 : OpenSea’ye gidin, MetaMask ile bağlayın ve ardından bir NFT oluşturmaya başlayabilirsiniz.

OpenSea'de NFT oluşturmak için öğretici

Adım 3 : Satılık NFT’nizi listeleyin. Burada bir gaz ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu ücreti yalnızca ilk kez bir NFT koleksiyonu oluşturduğunuzda ödemeniz gerekir.   

OpenSea'de NFT oluşturmak için öğretici

Bu adımı tamamladığınızda, başarılı bir şekilde OpenSea’ye NFT’nizi satma izni vermiş olursunuz. Artık herkes onu OpenSea pazarında bulabilir ve satın alabilir!

Birisi NFT’nizle ilgileniyorsa, bunun için teklif verebilir. En yüksek teklifi verene sahip olduğunuzda, tekliflerini kabul ederek onlara satış yapabilirsiniz. 

NFT satmaya başlamalı mısınız?

Cevap – neden olmasın?

Kripto sanatı gelişmekte olan bir niş ve NFT’ler hakkında hala bazı belirsizlikler var. Ancak kesin olan bir şey var: kripto sanatı, dijital sanat eserlerinin doğrulanabilir bir mülkiyete sahip olmasını mümkün kıldı. Herkes bir van Gogh’un baskısını satın alabilir. Ancak orijinaline yalnızca bir kişi sahip olabilir. Ve birçok zengin insan için bu cazibe dijital dünyaya da yansıyor.

Eğitim Serilerimiz İçin: http://digitalmarketmentoring.com/?aff=213

Bizi Youtube’dan takip ederek ayrıcalıklardan yararlanın: https://www.youtube.com/channel/UCAqk72WWxsIezQqJxEgMf1w

İnstagram Sayfalarımız:

https://www.instagram.com/ebayturkiyedropshipping/

https://www.instagram.com/fbturkiyedropshipping/

BU VİDEOLARA GÖZ ATIN:

Türkiyede ilk Ve Tek DROPSERVIS -[Ücretsiz Kurs] Para Harcamadan Günde 20.000 Pound Sıfırdan Başlama

Bir yanıt yazın