Facebook Pazarlama: İşletmeniz İçin 11 Adımlı Kılavuz

Facebook dünyanın en büyük sosyal medya platformudur. Aylık 2,9 milyar kullanıcısının çoğu , platformu markalarla etkileşim kurmak ve yeni ürünler keşfetmek için kullanıyor ve Facebook’a binlerce müşteriyi küçük işletmenize çekme gücü veriyor. Sadece biraz yaratıcılığa ihtiyacın var.

Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Bu kılavuz, marka bilinirliği oluşturmak, web sitenize trafik çekmek ve satış oluşturmak için Facebook’un nasıl kullanılacağını paylaşmaktadır. 

Facebook’ta pazarlamaya nasıl başlanır?

Facebook, küçük işletmelerin çevrimiçi varlıklarını oluşturmalarına yardımcı olacak bir dizi özellik sunar. Ayrıntılara girmeden önce, bu başlangıç ​​kontrol listesini kullanarak bir sonraki kampanyanızı başarıya hazırlayın.

  • Bir Facebook işletme sayfası oluşturun . Bu, kişisel bir Facebook profilinin ticari karşılığıdır. Bir Facebook hedef kitlesi oluşturmaya başlamadan önce marka adınızı ekleyin, bir profil ve bir kapak fotoğrafı yükleyin ve biyografinizi optimize edin.
  • Bir Facebook Mağazası açın . İnternetten ürün mü satıyorsunuz? Bir Facebook Mağazası ile e-ticaret web sitenizdeki envanteri senkronize edin. Gelecekteki takipçilere uygulamadan çıkmadan ürün satın alma olanağı verecek. 
  • Bir Facebook Reklam Yöneticisi hesabı oluşturun . Henüz reklam vermeyi planlamıyor olsanız bile, bir Facebook Business Manager hesabı, işinizi pazarlamak için iyi performans gösteren gönderileri artırma yeteneği de dahil olmak üzere bonus özelliklere erişim sağlar.
  • Facebook pikselini yükleyin . Enofaber SEO ve E-Ticaret Stratejisi Direktörü Liam Quirk, “Facebook pikseli, reklam kampanyalarınız için hedef kitleleri başarıyla ölçmek, optimize etmek ve büyütmek istediğiniz yere gelir” diyor . 

Ücretsiz Facebook pazarlama stratejisi 

Milyonlarca küçük işletme, Facebook’u ücretsiz olduğu için bir pazarlama aracı olarak kullanıyor. Haftada birkaç saat sosyal medya yönetimine yatırım yapmak uzun vadede temettü ödeyebilir. 

Facebook’ta çok az veya hiç bütçe olmadan pazarlama kampanyaları nasıl yürüteceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

  1. Hedef kitlenizi anlayın
  2. İçerik formatlarınızı çeşitlendirin
  3. Kitleniz aktif olduğunda yayınlayın
  4. Etkileyici veya kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği paylaşın
  5. İncelemeleri teşvik edin
  6. Facebook gruplarına katılın 
  7. Facebook analizlerini takip edin 

Milyonlarca küçük işletme, Facebook’u ücretsiz olduğu için bir pazarlama aracı olarak kullanıyor. Haftada birkaç saat sosyal medya yönetimine yatırım yapmak uzun vadede temettü ödeyebilir. 

Facebook’ta çok az veya hiç bütçe olmadan pazarlama kampanyaları nasıl yürüteceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

  1. Hedef kitlenizi anlayın
  2. İçerik formatlarınızı çeşitlendirin
  3. Kitleniz aktif olduğunda yayınlayın
  4. Etkileyici veya kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği paylaşın
  5. İncelemeleri teşvik edin
  6. Facebook gruplarına katılın 
  7. Facebook analizlerini takip edin 

1. Hedef kitlenizi anlayın

Sosyal medya takipçileri, içeriğinizi haber akışlarında görmeyi seçen kişilerdir. Hedef kitlenizi oluşturarak, gelecekteki içerikle etkileşime geçmeye hazır bir grup insanınız olur.

Kimi çektiğinize dikkat edin. 10.000 kişiyi takip eden bir Facebook bir başarı gibi görünse de, sayfanızı takip eden kişilerin sattığınız ürünlerle ilgilenmemesi o kadar da iyi değil. (Bu, zayıf bir sosyal medya dönüşüm oranının arkasındaki suçlulardan biridir.)

Yeni bir Facebook pazarlama stratejisiyle çalışmaya başlamadan önce , ürünlerinizi satın alma olasılığı en yüksek olan hedef pazarınız hakkında sağlam bir anlayışa sahip olun . Ortak özelliklerini listeleyin ve bunları platform aracılığıyla paylaştığınız içeriğin temeli olarak kullanın. Bu şunları içerir:

  • Demografik veriler (yaş, cinsiyet, konum)
  • ilgi alanları
  • Satın alma niyeti
  • Ağrı noktaları veya zorluklar
  • Hedefler ve motivasyonlar

Bu verileri bulmak için müşteri geri bildirim anketleri, Google Analytics ve rakip analizinin bir kombinasyonunu kullanın. 

rakip analizi

2. İçerik formatlarınızı çeşitlendirin

Her gün 1.500 Facebook gönderisinin bir kullanıcının akışında görünmeye uygun olduğu tahmin ediliyor . Aşağıdaki biçimleri karıştırıp eşleştirerek içerik stratejinizi çeşitlendirerek rekabette öne çıkın:

  • Video. Videoları bir canlı yayın aracılığıyla veya bir Facebook Hikayesi olarak doğrudan akışınıza gönderin. Yüksek kaliteli, organik video içeriği, Facebook algoritması tarafından tercih edilir, çünkü insanların uygulamayı kullanarak harcadıkları zamanı artırır.
  • Görüntüler. Fotoğraflar, metin ağırlıklı bir haber akışında öne çıkar. Kamera arkası fotoğraflarını, müşterilerin ürünlerinizi nasıl kullandığını veya ürün fotoğraflarını paylaşın. 
  • Yalnızca metin içeren gönderiler. Bazı markalar, Facebook’ta uzun biçimli içerik yayınlamanın başarısını görüyor, ancak salt metin gönderileriyle başarınız hedef kitlenize bağlı. Biçim, özellikle hikaye anlatırken iyi çalışır .

Kopari Beauty , sosyal medya içerik stratejisinin bir parçası olarak Facebook Hikayeleri, canlı video ve görsel besleme gönderilerinin bir kombinasyonunu kullanıyor. 

kopari reklamı

Elite Wine Refrigeration Genel Müdürü Callum Dooly, “İnsanlar sosyal medya sitelerini okumak için ziyaret etmiyor. Eğlenmek, arkadaşlarla sohbet etmek ya da sadece zaman geçirmek için geliyorlar. Büyük veri parçalarınızı kaydıracaklar.

“Bunu önlemek ve gönderilerinizdeki etkileşimi artırmak için görsel olun. Metin yerine grafik içerik kullanılmalıdır. Kullanıcılarınızın ilgisini en üst düzeye çıkarmak için bilgi grafikleri, kısa videolar, memler ve diğer görsel yardımcılar oluşturun.” 

Hangi içerik formatını denemeye başlarsanız başlayın, en önemli şey sosyal medya gönderilerinizi kullanarak Facebook kullanıcılarıyla gerçek bir bağlantı kurmaktır. 

3. Kitleniz aktif olduğunda yayınlayın

İşletmenizi pazarlamak için Facebook kullanıyorsanız, hedef kitleniz çevrimiçi olduğunda paylaşım yapmanız gerekir. Gece yarısı paylaşım yapmak, takipçileriniz sabah Facebook’u kontrol ettiğinde içeriğinizin gömülme olasılığını artırır. Facebook algoritması , bir kullanıcının akışındaki  yeni içeriğe öncelik verir.

Araştırmalar, Facebook’ta paylaşım yapmak için en iyi zamanın Perşembe ile Pazar günleri arasında sabah 9’da olduğunu gösteriyor. Kendi Facebook sayfanız için en uygun zamanlar şunlara bağlı olarak farklılık gösterebilir:

  • Takipçilerin nerede. Diyelim ki her gün sabah 9’da bir ton Facebook gönderisini dışarı çıkmak için planlamaya başladığınızı, ancak Kuzey Amerika’da olduğunuzu ve hedef kitlenizin Avustralya’da olduğunu varsayalım. Yani saat sizin saatiniz 9 ise, onların bulunduğu yerde aslında 1’dir. 
  • İster işletmelere (B2B) ister tüketicilere (B2C) satış yapıyor olun. İnsanların günlük rutinleri ile Facebook’ta geçirdikleri zaman arasında bir ilişki göreceksiniz. Örneğin ofis çalışanları, işe gidip gelme ve öğle yemeği molalarında muhtemelen Facebook kullanıyor.

En uygun gönderi zamanlarınızı bulmak için içeriği hafta boyunca farklı zamanlarda planlayın ve Facebook Insights’ınızı izleyin. Sonunda, yüksek etkileşim pencereleri ve içeriğinizi bir Facebook kara deliğine gönderen zaman dilimleri bulmaya başlayacaksınız. 

4. Etkileyici veya kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği paylaşın (UGC)

Pazarlama tamamen etki ile ilgilidir. Facebook takipçilerinizi sayfanızı takip etmeye veya tanıtımını yaptığınız bir ürünü satın almaya ikna ediyor olun, etkileyicilerle ortaklık kurarak yardım eli alın. Her neslin popüler sosyal medya kullanıcılarından, özellikle de Y kuşağı ve Z Kuşağı’ndan etkilendiği görülüyor.

Etkileyicilerle işbirliği yapmanın popüler yolları şunları içerir: 

  • Sponsorlu bir gönderi için ödeme yapma 
  • Etkileyicinin bir günlüğüne Facebook sayfanızı “devralması” 
  • Takipçilerle paylaşacaklarını umarak influencerlara ücretsiz ürünler göndermek

Ancak Facebook sayfanızın büyümesine katkıda bulunan binlerce takipçisi olan mega etkileyiciler olmak zorunda değil . UnHide’ın kurucusu ve CEO’su Leo Livshetz,  E-ticaret markaları arasında popülaritesi azalmayan bir Facebook trendi, sosyal kanıt oluşturmak ve satışları artırmak için sosyal medyada kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği paylaşmaktır.

“Müşterileriniz muhtemelen fotoğraf, video ve incelemeler paylaşarak markanız hakkında çıldırıyor. Müşterilerinizin ürünlerinizi sevdiğini hedef kitlenize kolayca göstermek için bu içerik parçalarını izin alarak kullanabilirsiniz. 

“Mutlu müşterilerini sergilemek için TikTok ile birlikte Facebook Stories’i kullanan markalarla, bu muhtemelen ilerleyen bir sosyal medya trendi olmaya devam edecek.” 

Reklamı gizle

5. İncelemeleri teşvik edin

İnsanların %93’ünün internetten bir şey satın almadan önce yorumlara baktığını biliyor muydunuz ? Mutlu müşterilerden, özellikle de hedef pazarınıza benzer bir konumda bulunanlardan gelen referanslar, Facebook’u küçük işletmeniz için bir gelir kaynağı haline getirmede uzun bir yol kat ediyor.

facebook.com/username/reviews adresine giderek Facebook incelemelerinizi bulun. Satın alma onayı e-postaları aracılığıyla mevcut müşterileri bağlantıya yönlendirin. Bir referans karşılığında bir sonraki satın almalarında kullanabilecekleri %10’luk bir indirim koduyla,  onları yorum bırakmaya ve tekrar müşteri olmaya teşvik edin.

Örneğin, Oodie’nin Facebook sayfasında 3.500’den fazla incelemesi var ve bunların çoğu olumlu. Sayfanızı takip edip etmeyeceğinizi (veya ürünlerinizi satın alıp almayacağınızı) tartışan yeni takipçilere bunun iyi bir karar olacağını kanıtlamak için uzun bir yol kat ediyor. 

6. Facebook gruplarına katılın

Aklınıza gelebilecek hemen hemen her hobi için çevrimiçi bir topluluk var. 1,8 milyardan fazla Facebook kullanıcısı , yerel topluluk forumlarından belirli bir köpek cinsine sahip evcil hayvan sahipleri için gruplara kadar ayda en az bir kez gruplar halinde aktiftir. 

Mevcut müşterilerle anket yaparak hedef pazarınızın katıldığı Facebook gruplarını belirleyin. Ayrıca sektörünüz için bir Facebook araması yapabilir ve gruba göre filtreleyebilirsiniz:

Facebook Grupları

Onları bulduktan sonra, Facebook’ta farkındalık oluşturmak için gruptaki içerikle etkileşime geçmeye başlayın. Yine de, bazı Facebook Grubu yöneticilerinin topluluk için katı kurallar koyduğuna dikkat edin. Yasaklanmamak için promosyon içeriklerini paylaşmanıza izin verilip verilmediğini iki kez kontrol edin. 

Bunu azaltmak (ve kendilerinin istediği gibi tanıtmak) için bazı markalar kendi Facebook gruplarını kurmada başarılı oldular. Örneğin Tribe Beauty Box , e-ticaret mağazası aracılığıyla güzellik abonelik kutuları satıyor. Kurucu Bili Balogun , ilk 200 üyesini hızla alan  bir Facebook grubu oluşturduğunu söyledi.

Bili, “Web sitem aracılığıyla zaten bir e-posta listem vardı, bu yüzden e-posta listeme bir e-posta göndererek insanları gruba davet ettim, “Hey, harika bir grubumuz var. Lütfen kamera arkası ve özel içerik için katılın.”

Kabile Güzellik Kutusu Facebook reklamı

7. Facebook analizlerini takip edin

Facebook pazarlama başarısının sırrı deney yapmaktır. Bir küçük işletme için işe yarayan, bir başkası için çalışmaz. Bu bir bilimden çok bir sanattır. 

Facebook Audience Insights’ı izleyerek stratejinizin işe yarayıp yaramadığını anlayın . Dikkat edilmesi gereken önemli metrikler şunları içerir:

  • Takipçi demografisi. Facebook takipçilerini hedef pazarınızla karşılaştırarak potansiyel müşterilere dönüşme olasılığının olup olmadığını değerlendirin. Facebook hedef kitlenizi oluşturan başlıca ülkeleri, yaş aralıklarını ve cinsiyet dağılımını göreceksiniz. 
  • Takibi bırakma sayısı. Birisi Facebook sayfanızı takip ettiğinde işiniz bitmez. Takipten çıkma oranınızı izleyerek onları elde tutmada ne kadar iyi olduğunuzu değerlendirin.
  • Aşağıdaki nerede oldu. İnsanların sayfanızı nerede takip ettiğini (arama yoluyla veya sayfanın kendisi) keşfedin ve orada daha sık görünmeye öncelik verin. Bu, özellikle Facebook pazarlamasına odaklanmak için sınırlı zamanınız varsa önemlidir. 
  • Sayfadaki eylemler. Facebook biyografinizde kaç kişi harekete geçirici mesajı (CTA) tıklıyor? Organik içeriğinizin insanları web sitenizi ziyaret etmeye , yol tarifi almaya veya küçük işletmenizi aramaya yönlendirip yönlendirmediğini görün. 
  • Yazı tipine göre başarı. Daha önce, içerik stratejinizi değiştirmenin Facebook’ta bir işletme pazarlamaya başlamanın iyi bir yolu olduğundan bahsetmiştik. Bu rapor aracılığıyla kitlenizin en çok hangi biçimlerle etkileşime geçtiğini bulun. 

Eğitim Serilerimiz İçin: http://digitalmarketmentoring.com/?aff=213

Bizi Youtube’dan takip ederek ayrıcalıklardan yararlanın: https://www.youtube.com/channel/UCAqk72WWxsIezQqJxEgMf1w?app=desktop&sub_confirmation=1

İnstagram Sayfalarımız:

https://www.instagram.com/digitalmarketmentoring/

https://www.instagram.com/okyanusiakinyilmaz/

Bir yanıt yazın