Brexit KDV’yi Nasıl Etkileyecek?
Birleşik Krallık dışında ya da dışında kalsanız da Brexit hakkında bir şeyler okumuş olabilirsiniz . Bunun nedeni, Brexit’in halihazırda dünya çapında e-ticaret / dijital işletmeler üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Birleşik Krallık’ın 1 Ocak 2021’de Avrupa Birliği’nden (AB) resmi çıkışı, KDV’yi etkileyeceği için her işletme için büyük bir endişe kaynağıdır. Ancak Brexit KDV’yi tam olarak nasıl etkileyecek veya Brexit’in etkileri nelerdir? Bu yazıda Brexit’in e-ticaret üzerindeki ekonomik etkilerini vurguluyoruz.
1 Ocak 2021’den itibaren, İngiltere ve AB ülkeleri arasındaki ticaret ithalat ve ihracat olarak ele alınacak ve bu nedenle tarifeler, gümrük ve KDV ücretleri hakim olacaktır. Analistler, bunun Birleşik Krallık’taki işletmeler için gerçek zorluklar yaratacağını ve acil önlem alınmazsa nakit akışının kesintiye uğrayabileceğini öngörüyor. Bu yıl gelişmek isteyen İngiltere-AB merkezli herhangi bir e-ticaret işletmesi, çeşitli belirsizlik türlerine hazırlanmak zorunda kalacak. Bu kılavuz korkmanız değil, sizi bilinçlendirmek ve hazırlanmanıza yardımcı olmak içindir.
Ne var Brexit
Brexit, basitçe İngiliz Çıkışı veya Avrupa Birliği’nden çekilme anlamına gelir. Mart 2017’de İngiltere hükümeti, ülkenin AB’den çekildiğini duyurdu. Aylarca süren müzakerelerin ardından, İngiltere nihayet 31 Ocak 2020’de Avrupa Birliği’nden çekilme anlaşması üzerinde anlaştı. Ancak, 31 Aralık 2020’de sona eren bir geçiş dönemi vardı. 1 Ocak 2021 itibarıyla yeni KDV sistemlerine ilişkin kurallar diğerlerinin yanı sıra uygulanmaktadır.
KDV nedir
Katma değer vergisi (KDV), hammaddeden son tüketiciye kadar üretim veya dağıtım döngüsünün her noktasında mal ve hizmetlerin fiyatı üzerinden alınan bir vergi türüdür. Ocak 2015’te KDV MOSS hizmeti, KDV’yi ilgili vergi dairesine göndermek ve AB’deki müşterilere satışlar üzerinden ödenmesi gereken KDV’yi beyan etmek için başlatıldı. Ancak, geçiş dönemi 31 Aralık 2020’de zaten sona erdiğinden, Birleşik Krallık’taki VAT MOSS artık dijital işletmeler için kullanılamayacak . Bu nedenle, işletmeler, İngiltere artık bir AB üyesi olmadığından, 10.000 € ‘luk mevcut KDV MOSS eşiğinin artık geçerli olmayacağına dikkat etmelidir.
İngiltere Ticareti ve KDV Üzerindeki Brexit Etkisi
Brexit, aşağıdaki durumlarda işletmenizi büyük ölçüde olumsuz etkileyecektir:
· Şirketiniz malları İngiltere üzerinden taşır
· Birleşik Krallık’tan veya Birleşik Krallık’a mal veya tedarik hizmetleri satıyor
· İşletmeniz, Avrupa Birliği ortak ülkeleriyle tercihli planlar altında ticaret yapmak için İngiltere mal ve malzemelerini kullanıyor
AB’ye ve AB’den yapılan ithalat ve ihracatla ilgili KDV kuralları, geçiş döneminin bitiminden sonra değişecektir. Brexit öncesi geçiş döneminde İngiltere, AB KDV rejiminin bir parçasıydı. Bu nedenle, Birleşik Krallık’taki herhangi bir işletmenin her AB ülkesinde KDV için kayıt yaptırması gerekmiyordu. Ancak 1 Ocak 2021’de işler değişecek – Birleşik Krallık’taki işletmeler AB ülkelerine yabancılar gibi davranacak ve bunun tersi de geçerli. İşte tipik bir Brexit sonrası örnek.
Herhangi bir AB ülkesinden bir tüketici, İngiltere’deki bir mağazadan çevrimiçi olarak satın aldığında, tüketici ödenmemiş KDV ve gümrük vergilerini ödemek zorunda kalabilir. Daha önce böyle bir şey yoktu – gümrük ve KDV yoktu çünkü tüm AB ülkeleri bir gibiydi. Bu, artan idari yükün sınır ötesi alışverişi etkileyerek potansiyel bir rekabet kaybına yol açabileceği gibi , çevrimiçi işletmelerin şeklini değiştirecektir .
İthalatta KDV artık ödenecek olsa da, İngiltere hükümetinin nakit akışı sorunlarını önlemek için ertelenmiş KDV ödeme sistemini getirerek akıllıca bir karar vermiş olması iyi haber. Bu nedenle, İngiltere’ye mal ithal eden işletmeler, mallarını derhal KDV ödemesine gerek kalmadan alabilirler. Ancak, yalnızca yüksek profilli garantörlere sahip büyük işletmeler bundan keyif alacak. Brexit’ten sonra Birleşik Krallık’taki küçük e-ticaret işletmeleri için umut nedir?
İngiltere Ticareti Üzerindeki Brexit Etkisine Nasıl Cevap Verileceğine İlişkin Stratejiler
Şimdilik, bu KDV sorunlarının üstesinden gelmek için dört ana strateji var – bulut tabanlı bir muhasebe aracı kullanmak, çeşitli işlemler yapmak, EORI numarası, AB veya İngiltere dışındaki tedarikçileri kullanmak.
1. Bulut tabanlı bir muhasebe aracı kullanma
Bulut tabanlı bir muhasebe aracı kullanmak, Brexit ve e-ticaret ile ilgili KDV sorunlarını halletmenin kolay bir yoludur. Bu güçlü araç, doğru KDV oranının tahsil edilmesi, ödemenin tahsil edilmesi ve uygun faturanın düzenlenmesi dahil olmak üzere tüm KDV sürecini otomatikleştirmeye yardımcı olacaktır. Tüm vergi uyumluluğunu sizin için yönetir ve bilgisayarınız çökse bile tüm kayıtlarınızın güvenli bir şekilde bulutta saklanmasını sağlar. Vergi çılgınlığıyla uğraşmak yerine işinizi kurmaya ve müşterilerinizle ilgilenmeye daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
En iyi bulut tabanlı yazılımın bazı özellikleri şunlardır:
· Ödeme sayfasında, yazılım her müşteriden alınacak vergi miktarını tam olarak hesaplayacaktır.
· Müşterilerin KDV numaralarını otomatik olarak doğrulayın.
· Farklı dil ve para birimlerinde faturalar oluşturun.
· KDV faturalarını otomatik olarak gönderin.
· Herhangi bir vergi politikasında veya vergi oranında bir değişiklik olduğunda sizi bilgilendirerek sizi güncel tutar.
· İhtiyaç duyduğunuz müşteri verilerini, konum kanıtı dahil, toplayın ve saklayın.
· İşletmenizin KDV iadelerinde asla fazla ödeme yapmamasını sağlayın.
2. Birkaç işlem yapın
İnternetin her yerinde dolaşan bilgiler, AB-İngiltere e-ticaret ticaretinin 1 Temmuz 2021’den itibaren önemli ölçüde değişeceğini gösteriyor. Bu nedenle, işletmelerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli önlemler alması bekleniyor:
· Lojistik sağlayıcılarınızdan veya gümrük acentelerinizden danışmanlık alın
· Brexit’in Avrupa Birliği üzerindeki etkisi ve e-ticaret üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinin
· KDV kayıtları ve GB / EU EORI numaraları ve varsa KDV için başvurun
· Müşterilerinizin ve tedarikçilerinizin değişikliklerden haberdar olmasını sağlayın
· Birleşik Krallık’a mal ithal etmek için lisans başvurusunda bulunmanız gerekebilir
· Her ürün için gümrük gereklilikleri hakkında bilgi edinin
· Malların sınıflandırılması için doğru mal kodunu kullanın
· Düzenli olarak ithalat yapıyorsanız, her ithalattan sonra ödemek yerine KDV, harç ve tüketim vergisini aylık olarak ödemek için gümrük erteleme hesabını kullanın
· AB KDV iadelerinin 31 Mart 2021’den itibaren başladığını unutmayın
3. EORI numarası
1 Ocak 2021’den itibaren, Birleşik Krallık’taki işletmeler, aşağıdakiler için ithalat veya ihracat yapan işletmeleri veya operatörleri belirlemek için üç farklı türde Ekonomik Operatör Kayıt ve Kimlik (EORI) numarasına ihtiyaç duyacaktır:
· Büyük Britanya’da Ticaret
· Kuzey İrlanda’ya veya Kuzey İrlanda’dan mal taşıyan işletmeler
· AB ülkelerinde beyanname veren veya gümrük kararı alan işletmeler
Sonuç
Geç olması hiç olmamasından iyidir. Kollarınızı bükmek veya Brexit’in KDV üzerindeki etkisini daha az önemsemek, işinize çok pahalıya mal olacaktır. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler, ithalat ve ihracata devam etmek için gerekli lisansları almaya çalışmalıdır. İhracatta Brexit etkisi için hazırlanmaya başlamadıysanız, şimdi başlasanız iyi olur.
One thought on “Brexit KDV’yi Nasıl Etkileyecek?”
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Bu kdv olayından sonra satışlar ciddi derecede azalmaya başladı. Bu karar bi nevi Uk da dropshipping modeline darbe olduğunu düşünüyorum. Bu konuda daha anlaşılır çözümler sonucaginiza olan inancım fazla 😊😶her biji akin yilmaz😀